top of page
תמונת הסופר/תרויטל קרמר

האם סין לקראת משבר כלכלי שיסחף אחריו את כל העולם או שהרגולטור שוב עושה סדר?


גרף ההשפעה של מערכת הבנקאות על הכלכלה בסין

מערכת הבנקאות הסינית נשלטת לחלוטין ע"י המדינה ומחולקת לסקטורים וגם לאזורים - מי שהולך ברחובות הערים יכול להבחין בחמש דקות בלא מעט בנקים המפוזרים באותו הרחוב: בנקים מוטי מקצועות כמו הבנק לחקלאים, הבנק לסוחרים, הבנק לתעשייה וכו' ובנקים של איזורים - הבנק של שנגחי, הבנק של שנזן וכו' ובנוסף, יש בנקים ענקיים של המדינה כמו Bank of China הענקי, יש רחובות בבייג'ין שיש בהם יותר בנקים מחנויות ובתי קפה.


בתור זרה שגרה במדינה בעבר ורצתה לפתוח חשבון בנק, אני זוכרת שכל העניין הזה היה ממש לא ברור ומאוד שונה ממה שאני מכירה כאן בישראל וגם, שאף חבר סיני לא הצליח להסביר לי את הכפילויות ומי טוב יותר או פחות. היה נשמע שמקום העבודה פחות או יותר קבע להם איפה לפתוח חשבון בנק ולא היה נראה שיש להם בחירה חופשית או בכלל רצון לתהליך חופשי של השוואת מענה לצרכים וכיוב', לזרים אגב, ניתנה יכולת הבחירה.

בסוף פתחתי חשבון סתם בבנק מתחת לבית ועד היום לא ברור לי אם זו הייתה בחירה טובה.


בקיצור, באיזשהו שלב בעשור האחרון, כנראה גם השלטון הבין שלתחזק כל כך הרבה בנקים לא ממש עושה שכל ובעצם אין טעם בכפילויות והמדינה החליטה לאחד ולמזג את הבנקים הקטנים. זה תהליך מתמשך שאינו חדש של מיקוד הכח במוקדי השליטה, אבל ברבעון האחרון השנה, אנחנו עדים לזירוז משמעותי בתהליך היעלמותם של הבנקים הקטנים ע"י איחוד או מיזוג של בנקים סיניים קטנים יותר לגופים גדולים יותר והקצב חסר תקדים.

רק בשבוע האחרון נעלמו 40 בנקים סיניים קטנים באיחודים כאלה ונשאלת השאלה - האם זה לא מסוכן ובמיוחד האם זה לא הרסני במיוחד בשל האקלים הבנקאי הקיים כיום בסין.


הצרה הכלכלית, בנוסף לצמצום המערכת הבנקאית, היא השינויים החדים בשוק האג"ח: איגרות החוב של ממשלת סין חוות עלייה בביקוש, מה שדוחף את התשואות לשפל שיא וזה מעורר דאגות לגבי היווצרות בועת אג"ח פוטנציאלית, שיכולה להוביל לקריסת בנקים, דוגמאת משבר קריסתו של בנק SVB בארה"ב.


עניין נוסף הוא ההצהרות של הבנקים הגדולים על חוסר האיזון ועל שינויים במאזני החובות בחשבונות הבנק, כמו הדיווח של הבנק הממלכתי הענק "בנק התקשורת" שדיווח על עלייה משמעותית בהלוואות הנכסים בחוסר ביצוע - עלייה של 4.99% עד סוף השנה הקודמת.


ביקורת נוספת היא לגבי "בנקאות צללים" - תעשייה המהווה חלק ניכר מהתמ"ג של סין, וגם היא עכשיו גם מתמודדת עם קשיים. איתות רציני לבעיה הוא מה שקורה היום עם חברות גדולות לניהול נכסים ועושר כמו חברת Zhongzhi - חברה וותיקה שהייתה יציבה (ועשירה מאוד!) לכל הדעות - שמדווחת כעת על חדלות פירעון ויכולה בפוטנציה לגרום לתופעת שרשרת של התמוטטות עוד חברות אחזקה משמעותיות בשוק. לפי התקשורת, מסתמן שזוהי רק הסנונית שמבשרת על קריסת חברות נוספות וקשה כעת לאמוד את מידת הנזק הפוטנציאלי שסין חשופה אליוץ


למרות שלפי הכלכלנים, עדיין לא מדובר במשבר כלכלי בקנה מידה נרחב, ולמרות שהשלטון מודע לכל הבעיות ומנסה להציג פתרונות לכל אחת מהן, האתגרים במגזר הבנקאי של סין הם בעלי פוטנציאל גדול לשבש את השווקים הפיננסיים העולמיים, את שרשראות האספקה ​​ואת הסחר הבינלאומי.


חייבים לומר את האמת - אם המצב בסין יחמיר, זה יכול לגמרי להשפיע על המערכת הכלכלית העולמית וכמובן, גם על השוק שלנו.

עדיין לא ראיתי שמתחילים בישראל לדבר על משבר כלכלי עולמי מלא, אבל שימו לב שיש כיום אתגרים וחששות משמעותיים במגזר הבנקאי של סין ואם נוסיף על זה את התחזיות על מיתון עולמי ואת חוסר היציבות הפוליטי בכל העולם, יש סיכוי לא קטן שאנחנו עומדים לפני מצב הרסני במיוחד. 

אם החברה שלי הייתה איכשהו חשופה לסין, הייתי מתחילה לחבר את הנקודות ולפעול כבר היום בבוקר.



בתמונה: גרף ההשפעה של מערכת הבנקאות על הכלכלה בסין. 

מקורות נוספים למיטיב לכת:



Comments


bottom of page